Na Światowy Dzień Żywności zadbaj o niemarnowanie… i swój portfel!
Według statystyk, codziennie wyrzucasz do śmieci ok. 200 g dobrego jedzenia. Niedużo, prawda? To tyle, co paczka wędliny, kubeczek jogurtu albo kostka masła. Czy kiedykolwiek przyszło ci do głowy, ile cię to kosztuje?
Media i aktywiści często powtarzają, że marnowanie jedzenia to problem ekologiczny: generuje gazy cieplarniane, zanieczyszcza glebę i wody gruntowe. Ale tak naprawdę każdy z nas odczuwa efekty marnowania przede wszystkim we własnym portfelu. Statystyki mówią, że codziennie wyrzucamy do śmieci od kilkudziesięciu groszy do kilku złotych. To oznacza, że rocznie w domowym koszu ląduje jedzenie o wartości nawet kilku tysięcy złotych.
16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności. To doskonały pretekst, by przypomnieć sobie najważniejsze prawidła niemarnowania i… oszczędzania!
ROBIMY ZAKUPY
- Zrób listę i nie kupuj impulsywnie. Pozbędziesz się problemu zalegających w lodówce rzeczy, z którymi nie ma co zrobić.
- Pamiętaj, że tańsze nie znaczy lepsze. Lepiej kupić mniej droższego produktu lepszej jakości, niż dać się skusić cenie i jeść coś, co nam nie smakuje.
- Zjedz coś przed wyjściem do sklepu. Z pustym żołądkiem na 99% kupisz za dużo.
- Kupuj tyle, ile zużyjesz. Większe opakowania są zazwyczaj tańsze, ale jeśli nie zużyjesz wszystkiego, to tak naprawdę tracisz, a nie zyskujesz.
GOTUJEMY
- Zaplanuj posiłki, np. na tydzień. Pozbędziesz się odwiecznego problemu „co jutro na obiad”, łatwiej zrobisz listę zakupów i spędzisz mniej czasu myśląc o gotowaniu jako o przykrym obowiązku.
- Gotuj to, co lubisz. Wątróbka jest zdrowa, ale jeśli nie możesz na nią patrzeć, to nie ma sensu się katować.
- Nie gotuj obiadu na tydzień. Nawet najpyszniejsza zupa na trzeci dzień traci urok, a czwartego wyląduje w kanalizacji.
- Nakładaj na talerz mniejsze porcje. Jeśli ktoś się nie naje, zaproponuj dokładkę. W ten sposób po obiedzie nie zostaną resztki, które trafią do śmieci.
PRZECHOWUJEMY
- Zaprzyjaźnij się ze swoją lodówką. Nowoczesny sprzęt jest zaprojektowany tak, by jak najdłużej utrzymywał świeżość różnych produktów. Przeczytaj instrukcję i skorzystaj ze zdobyczy technologii!
- Zamrażaj. Dzięki temu nie zmarnujesz jedzenia i będziesz mieć rezerwowy obiad na ten dzień, kiedy wrócisz do domu zmęczona/y.
- Pakuj próżniowo. To niedroga i dostępna technologia, która znacznie przedłuża świeżość jedzenia.
- Regularnie sprawdzaj, co masz w lodówce i spiżarce. Zużywaj najpierw produkty z krótszą datą.
- Koniec terminu to nie koniec świata. Pamiętaj, że „najlepiej spożyć przed” oznacza, że po wskazanej dacie na 99,99% produkt jest dalej dobry i zdatny do spożycia.
PRZERABIAMY
- Reaguj szybko. Z wczorajszego obiadu zostały ziemniaki? Dziś na obiad zrób kopytka!
- Inspiracji zero waste szukaj u babci. Kiedyś stary twaróg przetwarzało się na pyszny smażony ser, a czerstwy chleb zamieniał się w świetne grzanki, knedelki czy tradycyjną śląską wodzionkę. Warto kontynuować tę tradycję.
- A jeśli już musisz wyrzucić: segreguj i wyrzucaj do pojemnika na odpady bio. Wiele zakładów utylizacyjnych prowadzi kompostownie, gdzie odpady organiczne są przetwarzane na naturalny nawóz. Bez segregacji jedzenie rozkłada się beztlenowo, produkując metan i zanieczyszczając glebę.
W Polsce co roku marnuje się 5 milionów ton żywności, z czego aż 3 miliony ton w naszych domach! Mamy na to wpływ, a zmiany nie dzieją się same. Jeśli zaczniemy działać już teraz, odczujemy je na pewno – i to nie tylko w statystykach, ale przede wszystkim w naszych portfelach!