Konferencja Międzysektorowa „Razem przeciwko marnowaniu żywności”
16 października to Światowy Dzień Żywności. Z tej okazji wspólnie z Wojewódzkim Funduszem Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku oraz gdańskim Hotelem Scandic organizujemy międzysektorową konferencję „Razem przeciwko marnowaniu żywności”. Choć tytuł wydarzenia skupia się na żywności, to jednak temat marnowania zostanie potraktowany bardzo szeroko. Wraz z zaproszonymi gośćmi porozmawiamy o problemie zużywania zasobów w skali lokalnej i globalnej. Eksperci opowiedzą m.in. o tym, z czym wiąże się picie trójmiejskiej kranówki, o walce z zapachami z wysypiska na Szadółkach, ale i o planowanej ustawie o zmniejszeniu marnowania żywności, a także o filozofii zero waste. Wybiegniemy też w przyszłość wraz z Infuture Hatalska Foresight Institute, który przygotował kompleksowy raport o przyszłości jedzenia. Konferencję zamknie panel dyskusyjny z udziałem szefów kuchni znanych trójmiejskich restauracji oraz zaproszenie do współpracy z Bankiem Żywności w Trójmieście w ramach koalicji na rzecz niemarnowania żywności.
Tutaj możesz pobrać program konferencji.
Konferencja dofinansowana jest ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku.