fbpx

Współpraca

 

JAK PRZEKAZAĆ DAROWIZNĘ | JAK UZYSKAĆ POMOC | SKLEPY SPOŁECZNE „ZA STOŁEM” | WARSZTATY I SZKOLENIA | PUBLIKACJE

Jak przekazać żywność dla potrzebujących

Jeśli jesteś osobą prywatną…

Jeżeli chcesz przekazać nam niewielką ilość żywności dla potrzebujących (do 50 kg), możesz przywieźć ją do jednego z naszych Sklepów Społecznych w Gdyni lub Gdańsku (więcej informacji tutaj).

Pamiętaj, że do sklepów społecznych przyjmujemy wyłącznie produkty w terminie ważności, fabrycznie zamknięte, nieuszkodzone i posiadające etykietę. Nie możemy przyjmować żywności domowej, czyli np. gotowych dań, sałatek, kotletów itp., możemy jednak pomóc znaleźć miejsce, gdzie takie darowizny są przyjmowane. Zapraszamy do kontaktu mailowego lub telefonicznego!

 

Jeśli jesteś przedsiębiorcą lub producentem…

Jeżeli Twoja firma posiada nadwyżki żywności, którymi chce się podzielić, może przekazać ją Bankom Żywności jako darowiznę żywnościową bez obciążeń podatkowych!

W sprawie przekazania darowizny prosimy o kontakt ze Sławkiem Krajewskim: slawomir.krajewski@bztrojmiasto.pl

Jakie produkty można przekazać do Banku Żywności?

Banki Żywności, mając na uwadze potrzeby żywieniowe osób, do których trafia darowana żywność, przyjmują każdy rodzaj artykułów spożywczych – również te z krótkim terminem przydatności do spożycia (dostarczone minimum 2 dni przed terminem przydatności). Możesz przekazać Bankowi Żywności:

  • produkty świeże i sezonowe jak pieczywo, owoce, warzywa,
  • produkty nietrwałe lub wymagające warunków chłodniczych, np. jogurty, sery, masło, mięso czy wędliny,
  • produkty trwałe np. makarony, ryże, kasze i oleje.

 

Co się dzieje z przekazaną przez Ciebie darowizną ?

Po odbiorze od darczyńcy żywność jest liczona i trafia do magazynu Banku Żywności lub do jednego ze sklepów społecznych. Przechowywanie przedmiotu darowizny odbywa się przy zapewnieniu odpowiednich warunków sanitarno-higienicznych (zgodnie z zasadami HACCP) oraz ewentualnymi dodatkowymi wskazówkami dotyczącymi przechowywania i transportu przekazanymi przez Darczyńcę.

Bank Żywności rejestruje w systemie magazynowym darowizny zgodnie z dokumentem otrzymanym przez darczyńcę i potwierdzonym przy odbiorze darowizny. Pozwala to na pełną przejrzystość dystrybucji darowizn.

Na potwierdzenie przekazania produktów do Banku Żywności przedsiębiorca otrzymuje protokół zdawczo-odbiorczy, dokument WZ (wydania z magazynu), fakturę wewnętrzną lub umowę darowizny.

 

Jakie są korzyści z dokonywania darowizn żywności?

Mamy nadzieję, że przede wszystkim jest to poczucie spełnienia dobrego uczynku i zaspokojenie potrzeby pomocy innym ludziom. Przekazując żywność z krótkim terminem ważności zapobiegasz też marnowaniu żywności oraz dbasz o środowisko naturalne. Współpraca z Bankami Żywności w tym zakresie może stać się ważnym elementem polityki CSR twojej firmy.

To jednak nie wszystko. Darowizny żywności pozwalają także na:

  • Zwolnienie z podatku VAT – darczyńca żywności na rzecz organizacji pożytku publicznego zwolniony jest z obowiązku odprowadzania podatku VAT od darowizny, jeśli darowizna będzie przeznaczona na cele działalności charytatywnej prowadzonej przez tę organizację.
  • Zaliczenie wartości darowizny żywnościowej do kosztów uzyskania przychodu – każdy przedsiębiorca, który przekaże darowiznę Bankom Żywności, może cenę jej nabycia lub koszt jej wytworzenia zaliczyć do kosztów uzyskania przychodu, a tym samym pomniejszyć podstawę podatku CIT.

 

Do kogo trafia żywność przekazana Bankowi Żywności?

Banki Żywności przekazują pozyskaną żywność partnerskim organizacjom społecznym takim jak np.: świetlice i ogniska wychowawcze dla dzieci, towarzystwa pomocy dzieciom, domy samotnej matki, jadłodajnie czy stowarzyszenia. Każdy Bank Żywności zna środowisko lokalnych organizacji zajmujących się dożywianiem potrzebujących.

Codziennie do magazynów Banków żywności przyjeżdżają stowarzyszenia i fundacje po żywność dla swoich podopiecznych. Ze wsparcia żywnościowego Banków żywności korzystają rodziny wielodzietne, osoby bezrobotne, bezdomne, niepełnosprawne, wychodzące z nałogów i wiele innych, które znalazły się w trudnej sytuacji życiowej. Banki żywności wspierają żywnością zarówno seniorów, dorosłych jak i dzieci.

 

Materiały do pobrania


Jak otrzymać pomoc

Jeśli jesteś w trudnej sytuacji życiowej i potrzebujesz wsparcia w postaci pomocy żywnościowej, możesz:

  • skorzystać z pomocy w jednym z naszych Sklepów Społecznych „Za Stołem” w Gdańsku lub w Gdyni – więcej informacji tutaj.
  • skorzystać z pomocy jednej z naszych organizacji partnerskich – więcej informacji tutaj.
  • skontaktować się z nami, by jak najlepiej dopasować formę pomocy: tel. (58) 325-24-48, e-mail: biuro@bztrojmiasto.pl

Sklepy Społeczne „Za Stołem”

Sklepy Społeczne „Za Stołem” powstały jako innowacyjna forma pomocy, łącząca wsparcie żywnościowe z integracją społeczną. Nasze Sklepy to miejsca, do których trafia żywność uratowana przed zmarnowaniem ze sklepów i marketów, a korzystać z niej mogą osoby w trudnej sytuacji życiowej.

Pierwszy Sklep Społeczny otworzyliśmy pilotażowo we wrześniu 2017 roku w Gdyni przy ul. Lotników 86 przy współpracy z gdyńskim MOPS. W pierwszym roku swojej działalności sklep wydał potrzebującym ponad 12 ton żywności. W lutym 2019 roku we współpracy z MOPR wystartował Sklep Społeczny w Gdańsku, przy ul. Wolności 52.

Rodzaj produktów dostępnych w Sklepach Społecznych „Za Stołem” każdorazowo zależy od aktualnych darowizn. Zazwyczaj są to warzywa i owoce, a także mięso, ryby, wędliny, nabiał oraz dania gotowe.

Ze Sklepu Społecznego w Gdańsku korzystać mogą regularnie osoby posiadające aktualne skierowania. W ostatniej godzinie otwarcia po odbiór żywności mogą zgłaszać się także osoby nieposiadające skierowań – muszą one podpisać deklarację, że są osobami potrzebującymi, a następnie mogą trzykrotnie odebrać żywność, po tym czasie odbiory będą możliwe po decyzji MOPR.

Godziny otwarcia:

Sklep Społeczny w Gdyni-Karwinach
ul. Lotników 86
Sklep Społeczny w Gdyni-Obłużu
ul. Maciejewicza 11
Sklep Społeczny w Gdańsku
ul. Wolności 52
Poniedziałek 12.00-16.00 9.30-15.30
Wtorek 10.00-14.00 9.30-15.30
Środa 12.00-16.00 9.30-15.30
Czwartek 14.00-18.00 10.30-16.30
Piątek 9.30-15.30

 

Projekt Sklepu Społecznego „Za Stołem” w Gdyni prowadzony jest w partnerstwie z Miejskim Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Gdyni. Projekt jest dofinansowany ze środków Miasta Gdynia.

Sklep Społeczny „Za Stołem” w Gdańsku jest inicjatywą współtworzoną przez Bank Żywności w Trójmieście i Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie w Gdańsku. Projekt jest dofinansowany ze środków Gminy Miasta Gdańska.


Warsztaty i szkolenia

Chcesz zorganizować warsztaty lub szkolenie z zakresu niemarnowania w swojej szkole, pracy, restauracji? Nasi trenerzy prowadzą wiele zajęć edukacyjnych dla dzieci, młodzieży, dorosłych i seniorów. Jesteś zainteresowany warsztatami? Napisz do nas na biuro@bztrojmiasto.pl.

Joanna Budna Janusz Arrasz Sławomir Krajewski
Warsztaty dietetyczne

Warsztaty z niemarnowania

Warsztaty kulinarne Warsztaty ekonomiczne
Dietetyk i psychodietetyk, od ponad 3 lat edukator żywieniowy i kulinarny w Banku Żywności w Trójmieście. Przeprowadziła ponad 100 warsztatów kulinarnych dla różnych grup wiekowych, od przedszkolaków po seniorów. Na jej warsztatach dowiecie się, co jeść, by długo cieszyć się zdrowiem, jak czytać etykiety i nie dać się nabrać na sztuczki producentów żywności, a nawet… jak przechowywać jedzenie w lodówce, żeby dłużej było świeże i smaczne. Promotor zdrowia, specjalista z dziedziny żywności ekologicznej i wegetariańskiej. Twórca autorskich programów dotyczących zdrowego odżywiania, w tym licznych programów TV i radiowych. Posiada ponad 20-letnie doświadczenie z zakresu profilaktyki zdrowia, żywności ekologicznej i wegetariańskiej. Od lat współpracuje z wieloma szeregiem instytucjami pomocowymi i pozarządowymi. Organizator imprez promujących zdrowy styl życia. Specjalista ds. edukacji ekonomicznej, na co dzień współpracuje z biznesem i organizacjami charytatywnymi. Na jego warsztatach dowiesz się, jak prowadzić budżet domowy, by uratować portfel przed wieloma niepotrzebnymi wydatkami, a także jak nawyki oszczędnościowe oraz przekonania na temat pieniędzy kształtują naszą finansową codzienność. Na warsztatach omawia też kwestię praw konsumenta oraz zagrożenia płynące z zadłużania się w instytucjach finansowych bez zrozumienia mechanizmów ich działania.

Do pobrania

Poradnik o niemarnowaniu, oszczędzaniu i zdrowym odżywianiu

Chcesz się dowiedzieć, jak nie marnować żywności? Pobierz nasz bezpłatny „Poradnik o niemarnowaniu, oszczędzaniu i zdrowym odżywianiu”! Znajdziesz w nim:

  • podstawy prawidłowej diety,
  • 10 zasad zdrowego żywienia,
  • przepisy, które pozwalają gotować smacznie, oszczędnie i zdrowo,
  • informacje o prawidłowym przechowywaniu żywność, by jak najdłużej zachowała świeżość,
  • wiele, wiele więcej!

Aby pobrać plik pdf, kliknij w okładkę.

 


Standardy dystrybucji żywności

E-publikacja podsumowuje zasady współpracy z Bankiem Żywności w Trójmieście w zakresie przekazywania żywności. E-book zawiera wskazówki dotyczące prawidłowego transportu i przechowywania darowizn żywnościowych, szczegółowo wyjaśnia zawiłości związane z przepływem dokumentacji i księgowaniem darowizn, a także wyczerpująco odpowiada na pytania o współpracę z Bankiem Żywności.

Aby pobrać plik pdf, kliknij w okładkę.

 

 

 

 


Mama dobra na bank

Zbiór porad dotyczących żywienia matek i dzieci – od ciąży przez okres połogu aż do pierwszego roku życia. W krótkim poradniku przygotowanym przez Oliwię Nowakowską, studentkę położnictwa i wolontariuszkę naszego Banku Żywności, znajdziecie sposoby na popularne dolegliwości, które pojawiają się w czasie ciąży, a także informacje dotyczące karmienia niemowląt i rozszerzania ich diety.

Aby pobrać plik pdf, kliknij w okładkę.