Tydzień Niemarnowania w Trójmieście
16 października to Światowy Dzień Żywności. W tym roku jego obchody rozciągamy na cały tydzień – Tydzień Niemarnowania! W ramach trwającej 7 dni akcji chcemy zwrócić uwagę na negatywny wpływ marnowania żywności na środowisko i społeczeństwo, ale też na nasze zdrowie i… portfele.
14-20 października trwać będą zbiórki żywności w kilkunastu firmach, bibliotekach, kawiarniach i uczelniach Trójmiasta. Zgromadzone w ten sposób produkty trafią do potrzebujących i będą stanowić uzupełnienie dla świeżej żywności z krótkimi terminami przydatności do spożycia, którą przekazują nam sklepy, markety i producenci. Dodatkowo w miejscach zbiórkowych zorganizujemy warsztaty i szkolenia z niemarnowania. Najbliższe otwarte warsztaty odbędą się w poniedziałek, 14 października o 12.00 w siedzibie Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku!
16 października otwieramy dla klientów nasz trzeci już Sklep Społeczny „Za Stołem” – tym razem na gdyńskim Obłużu. To kolejny punkt, gdzie osoby w trudnej sytuacji życiowej będą mogli odebrać żywność uratowaną przed zmarnowaniem. 17 października przygotowaliśmy akcję edukacyjną dla Szkoły Podstawowej nr 55, która mieści się naprzeciwko naszego Sklepu Społecznego w Gdańsku. Uczniowie wezmą udział w warsztatach uczących niemarnowania i pokazujących, że jedzenie, wbrew częstemu przekonaniu, wcale nie rośnie na sklepowych półkach, ale przebywa długą drogę od producenta do talerza.
W ramach Tygodnia Niemarnowania przygotowaliśmy też niespodziankę dla naszych fanów na Facebooku. Mogą oni jednym kliknięciem dołączyć do Tygodnia Niemarnowania, by poznać porady, przepisy i wskazówki na to, jak walczyć z marnowaniem jedzenia w swoim domu i nie tylko.
W zbiórkach w ramach Tygodnia Niemarnowania wezmą udział m.in.: