Krajowy Plan Odbudowy dzieje się w Banku Żywności
W naszym magazynie w Gdyni realizujemy pierwszy etap projektu finansowanego z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększenia Odporności (KPOiZO). Jako Organizacja działająca w obszarze ekologii i przeciwdziałająca zmianom klimatu, poprzez ograniczanie marnowania żywności, dążymy również do zeroemisyjności. Realizacja wniosku z KPOiZO umożliwi nam zainstalowanie ekologicznych źródeł ciepła, elektryczności, inwestycje w niskoemisyjne źródła transportu – samochody elektryczne, które będą ładowane przy naszym nowym magazynie. Dotychczas zainstalowaliśmy pompę ciepła i fotowoltaikę. Jednocześnie wykonaliśmy pomieszczenia kuchenne naszej Kuchni Społecznej, w której będziemy przetwarzali produkty, którymi nie były zainteresowane nasze Organizacje Partnerskie i klienci sklepów społecznych; przewidujemy, że głównie będą to warzywa i owoce, z których będziemy robić zupy, musy, pasty i przetwory oraz drugie dania. Obecnie kończymy montaż wentylacji mechanicznej wraz z rekuperacją, w części pomieszczeń biurowych i w kuchni.
#kpo #arimr #zeroemisyjność #ekologiczni #ekologia