fbpx
4 października 2018

Tydzień Niemarnowania – konferencja, warsztaty, zbiórki żywności

 

KONFERENCJA „RAZEM PRZECIWKO MARNOWANIU ŻYWNOŚCI” – 16 PAŹDZIERNIKA, HOTEL SCANDIC GDAŃSK

Organizowana przez Bank Żywności w Trójmieście konferencja poświęcona będzie w szczególności tematom związanym z marnowaniem nie tylko żywności, ale szeroko rozumianych zasobów. Chcemy zwrócić uwagę nie tylko na problem marnowania żywności, ale także spojrzeć na to zagadnienie w szerszej perspektywie. W wydarzeniu wezmą udział specjaliści z różnych branż – pracownicy naukowi polskich uczelni, producenci żywności, restauratorzy, aktywiści organizacji ekologicznych, reprezentanci instytucji miejskich oraz eksperci z dziedziny zrównoważonego rozwoju. Konferencja dofinansowana została ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku.

Zgłoś swój udział w konferencji tutaj: https://konferencjarpmz.evenea.pl.

 

WARSZTATY DESIGN THINKING – 17-18 PAŹDZIERNIKA, HOTEL MERCURE GDYNIA

Otwarte spotkanie adresowane będzie do osób z różnych branż, zainteresowanych tematyką ograniczenia marnowania żywności. Uczestnicy będą mieli za zadanie stworzyć jak najprostsze narzędzia ułatwiające niemarnowanie żywności w gospodarstwach domowych. Sesja warsztatowa zostanie przeprowadzona metodą design thinking, zakładającą szukanie innowacyjnych, praktycznych rozwiązań i nastawioną na ich wdrażanie. Prowadzącą warsztaty będzie certyfikowana trenerka metody design thinking, Izabela Bernau-Ławniczak.

Zgłoś się na warsztaty tutaj: https://niezmarnowane.evenea.pl.

 

ZBIÓRKI ŻYWNOŚCI

W ramach Tygodnia Niemarnowania zorganizowane zostaną dwie zbiórki żywności. Pierwsza z nich potrwa cały tydzień i odbywać się będzie w kilkunastu instytucjach, urzędach i firmach na terenie Trójmiasta i okolic. Druga zaś będzie zamykać Tydzień Niemarnowania i odbędzie się w dniach 19-20 października w wielu sklepach i marketach na terenie Trójmiasta i okolic. W zbiórce wezmą udział wolontariusze Banku Żywności oraz lokalne organizacje charytatywne współpracujące z Bankiem. W październikowej akcji zbierać będziemy przede wszystkim żywność o długim terminie przydatności do spożycia – przetwory warzywne i owocowe, konserwy, makarony i kasze. Zgromadzone produkty w postaci paczek żywnościowych trafią bezpośrednio do potrzebujących, a także do organizacji charytatywnych zajmujących się pomocą żywnościową.

INNE AKTUALNOŚCI

Dostosuj stronę