Efekty realizacji POPŻ: Podprogram 2018
PODPROGRAM 2018 – efekty
- Związek Stowarzyszeń Bank Żywności w Trójmieście realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
3. Współpracowaliśmy z 17. Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa pomorskiego:
- Towarzystwo Pomocy im. Św. Brata Alberta, Koło Gdańskie,
- Fundacja Droga,
- Stowarzyszenie Opiekuńczo-Resocjalizacyjne “Prometeusz”,
- MOPS w Wejherowie,
- GOPS w Wejherowie,
- GOPS w Nowej Wsi Lęborskiej,
- Związek Harcerstwa Polskiego, Chorągiew Gdańska, Hufiec Rumia,
- GOPS w Szemudzie,
- GOPS w Kosakowie,
- Stowarzyszenie Społeczno-Kulturalne Sołtysów Gminy Krokowa,
- Kaszubskie Towarzystwo Sportowo-Kulturalne,
- Stowarzyszenie “Alter Ego”,
- Chrześcijańskie Stowarzyszenie Dobroczynne, Oddział w Pruszczu Gdańskim,
- GOPS w Pucku,
- OPS we Władysławowie,
- GOPS w Lini
- MOPS w Redzie
4. Pomoc żywnościowa trafiła do 11 071 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa pomorskiego.
5. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 519,5054 ton żywności;
- 74 685 paczek żywnościowych;
- 108 764 posiłków;
6. W ramach Podprogramu 2018 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 105 warsztatów edukacyjnych, w których wzięły 974 osoby.|
7. Rodzaje warsztatów:
- Ekonomiczne – 10 spotkań dla 70 uczestników
- Dietetyczne – 45 spotkań dla 437 uczestników
- Kulinarne – 45 spotkań dla 430 uczestników
- Niemarnowanie żywności – 5 spotkań dla 37 uczestników