Efekty realizacji POPŻ: Podprogram 2018

PODPROGRAM 2018 – efekty

  1. Związek Stowarzyszeń Bank Żywności w Trójmieście realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

3. Współpracowaliśmy z 17. Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa pomorskiego:

  • Towarzystwo Pomocy im. Św. Brata Alberta, Koło Gdańskie,
  • Fundacja Droga,
  • Stowarzyszenie Opiekuńczo-Resocjalizacyjne „Prometeusz”,
  • MOPS w Wejherowie,
  • GOPS w Wejherowie,
  • GOPS w Nowej Wsi Lęborskiej,
  • Związek Harcerstwa Polskiego, Chorągiew Gdańska, Hufiec Rumia,
  • GOPS w Szemudzie,
  • GOPS w Kosakowie,
  • Stowarzyszenie Społeczno-Kulturalne Sołtysów Gminy Krokowa,
  • Kaszubskie Towarzystwo Sportowo-Kulturalne,
  • Stowarzyszenie „Alter Ego”,
  • Chrześcijańskie Stowarzyszenie Dobroczynne, Oddział w Pruszczu Gdańskim,
  • GOPS w Pucku,
  • OPS we Władysławowie,
  • GOPS w Lini
  • MOPS w Redzie

4. Pomoc żywnościowa trafiła do 11 071 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa pomorskiego.

5. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  • 519,5054 ton żywności;
  • 74 685 paczek żywnościowych;
  • 108 764 posiłków;

6. W ramach Podprogramu 2018 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 105 warsztatów edukacyjnych, w których wzięły 974 osoby.|

7. Rodzaje warsztatów:

  • Ekonomiczne – 10 spotkań dla  70 uczestników
  • Dietetyczne – 45 spotkań dla 437 uczestników
  • Kulinarne – 45 spotkań dla 430 uczestników
  • Niemarnowanie żywności – 5 spotkań dla 37 uczestników

INNE PROJEKTY