9 listopada 2017

Bank Żywności w Trójmieście i Hotel Scandic łączą siły, aby wspólnie mówić: „Ej, nie marnuj!”

W Polsce marnuje się rocznie prawie 9 milionów ton żywności. Niemal 1/3 Polek i Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać żywność. Najczęściej robimy to, bo przegapiamy termin spożycia, kupujemy za dużo, niewłaściwie przechowujemy żywność lub nie mamy pomysłu na wykorzystanie resztek.

Bank Żywności w Trójmieście oraz Hotel Scandic  łączą siły i razem podejmują wyzwanie zmierzające do ograniczenia marnowania żywności.  Jako Bank Żywności działamy dwutorowo: z jednej strony, ratujemy i  przekazujemy potrzebującym pełnowartościową żywność, z drugiej szeroko edukujemy w zakresie przeciwdziałania marnotrawstwu. Jesteśmy dumni z  naszego partnera, Hotelu Scandic, który z szefem kuchni Piotrem Ślusarzem wdrażają dobre praktyki związane z  niemarnowaniem żywności. Jako Bank Żywności zrobimy wszystko, co w naszej mocy aby skutecznie dzielić się wiedzą i  przekonywać, że jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale też nieodłączny element życia społecznego. Dbajmy o to! – mówi Anna Kobiela- Kanaan, Dyrektor Banku Żywności w Trójmieście.

Co zrobić, aby coraz więcej z nas marnowało mniej żywności?

– Dla nas niemarnowanie żywności to cos więcej niż tylko idea lub chęć ograniczenia wydatków, to przede wszystkim szacunek dla żywności, innych ludzi oraz naszego środowiska. Wyrzucając żywność, niszczymy też środowisko, które cierpi zarówno przy jej produkcji, transporcie jak i utylizacji odpadów. Wszyscy jesteśmy przekonani o słuszności idei ograniczenia marnowania żywności, natomiast często brakuje nam świadomości skali tego problemu oraz znaczenia, jakie ma mała zmiana naszych przyzwyczajeń. Moim marzeniem jest, aby dobre praktyki stosowane w naszej firmie, zaczynały się w  domach naszych pracowników i gości. Aby szacunek do żywności nie wynikał z procedur, ale świadomości, osobistego zaangażowania i przekonania o słuszności tej idei. Żywność jest zbyt ważna dla ludzi, aby ją wyrzucać.- apeluje Monika Piechowska, Dyrektor gdańskiego Hotelu Scandic.

Jesteśmy razem przeciwko marnowaniu żywności i mówimy jednym głosem: „ Ej, nie marnuj”.

INNE AKTUALNOŚCI